by Museum

#miniatűr #kicsike #kézzelkészült #mini #minimuzeum #mikrocsodák #szentendre #különleges #mákszem #tűfoka #karaván #kiállítás #élmény


A szentendrei MikroCsodák Múzeumában 15 db világon egyedülálló alkotás látható.

Mindegyik légmentes búrában elhelyezve, egy-egy állványon, mikroszkópon keresztül látható.

Az anyaguk többnyire arany és egyéb különlegesség, mint pl fél kökénymag, speciális pókháló, félbevágott rizsszem.

----

----

Egy-egy alkotáson mintegy fél évet dolgozik a művész. Mindegyik gyártásához egyénileg fejleszt egy eszközt elsőként, különlegesen megválasztja a felhasználandó anyagokat, és mikroszkóp alatt alkot. Kifejlesztett ehhez egy speciális légzéstechnikát is, amely során a légzést lassítva egy-egy szívdobbanás között tesz meg egy mozdulatot. A művész elmondása szerint a világon egyedülálló módszer egyik fő eleme a kitartás, az emberi akaraterő, a szorgalom. Rengeteg sikertelen próbálkozás után boldogult egy-egy sikeres műveletet megtenni, amely az alkotásához szükséges volt.

----


----

A munkái egyenként egyéni üzenetet hordoznak, különleges háttértörténetek kapcsolódnak hozzájuk. Így pl a Béke című alkotás a Hidegháború idején készült önkifejezés. A Kobzar, a világ egyik legkisebb könyve, mintegy 0,6 mm, Tarasz Sevcsenkonak a verseinek állít emléket. Ennek elkészítése előtt a művész hónapokig vándorolt egy őserőben, hogy a megfelelő, speciális pókhálót begyűjtse, amivel a mikroszkóp alatt lapozható 12 oldalas könyv lapjait összefűzte.

II. János Pál pápáról is készített egy miniatűr szobrot, kökénymag héjából. A pápa ezért egy köszönő oklevelet küldött Neki, ez Szentendrén látható, ebben méltatja az alkotó különleges tehetségét, amellyel Ő Isten teremtését dicséri.


A látogatók általában azzal köszönnek el, hogy “voltam, láttam, de nem hiszem el”. ☺

Mykola Syadristy

Smaragdszem: Miniatűr csodák Múzeuma (2011)

Smaragdszem: Miniatűr csodák Múzeuma (2011)

MIKROCSODÁK - MŰVÉSZET MÁKSZEMEN, TŰHEGY


Pandarete blog (2014)

Marieclaire.hu (2014) - MikroCsodák egészen közel


Marieclaire.hu (2014)

Mikrocsodák múzeuma Szentendre

Szentendre blogol írása (2019)

BONUM TV - DÉLELŐTT (2018)

szeretlekmagyarorszag.hu (2014)


szeretlekmagyarorszag.hu (2014)

Contact us

© MikroCsodák Múzeuma 2020